Monday, 13 August 2012

scandalicious

assalamualaikum...
selamat menjalani ibadah puasa...hari ni klau x silap aku dah puasa ke 24..
sedar x sedar bulan ramadhan dah nak tinggalkan kita :-(
alhamdulilah dan syukur ALLAH berikan kan aku kesihatan yg baik tuk aku menjalani ibadah puasa ni ngan baik nya...

hari tu aku ada temankan kawan g IPOH...ada hal kat POLI KESAYANGAN aku tu...
then sempat gak la aku jalan2 cari baju raya warna PINK yg aku idam2 kan sngat ( ayat jerr)....
tp aku x beli pon..walhal datin lijah dah siap kasi duit...hehehehe

p/s: balik tu datin lijah bising sbb x beli baju raya..hahaha (tadah telinga je la)

berbalik pada topik aku..scandalicious @ skandal...
kwn aku tu dia ada scandalicious..die sempat pawww baju raya lagi...
masa nak pegi tu, die mmg ada bgtaw nak jumpa someone..tp aku x jangka la die nak pi jumpa scandalicious nye..klau aku taw, aku akan fikir beratus kali nak ikot or tak...

jujur dan ikhlas aku memang x suka 100 % ngan scandalicious die...korunk nak taw apa???
lelaki itu adalah SUAMI org...demi ALLAH dah berbuih aku nasihatkan kwn aku nie..suh die pikir habis2...
berdosa kacau masjid org lain nie..tp x mau dengar..dengan ALASAN
"ktorg x de pa pe"...
x de pa pe benda nyer...
laki tu siap bagi tepon, baju raya tahun lepas..hadiah...mcm2 lagi..
tu kata x de pa pe...
otak die laaa..bagi aku @ pandangan aku..
"lelaki nie x kan bagi sesuatu klau depa x mintak balasan...
depa x kan kasi sesuatu tu ngan sia-sia jer..."

p/s: maaf klau statement aku buat ada insan diluar x puas hati...

come on laa..cuba pikirkan perasaan isteri die klau dia taw...
kita ni sama2 perempuan..hanya perempuan faham perasaan perempuan...

cuba bayangkan klau dia plak kat tempat isteri lelaki tu...
ya ALLAH..x dapat aku bayangkan...
aku dah bagi tegur sehabis daya aku...selebihnya terpulang pada dia...
skrang die berani buat isteri die mcm tu..x mustahil masa kwn aku nnt pon die berani buat lagi teruk..sapa taw??

aku x taw nak wat cam mana lagi...aku sayangkan kwn2 aku mcm aku sygkan nyawa aku sendiri...
ni la kwn aku dari darjah 3..mak bapak die dah mcm mak bapak aku...aku takut..aku takut die x taw bezakan antara yg BAIK dengan yg TERBAIK....

yg pasti aku takut..aku takut..aku takut...
mcm mana klau family die taw???
mcm mana klau isteri lelaki dpt taw???
mcm mana klau semua ni terbongkar.....

aku takut nak hadapi semua nie....
tolonglah SARA...fikir sehabis daya sahabatku..
aku dah x daya nak mengeluarkan butir bicara...tp aku takut...

YA ALLAH, bukakan lah pintu sahabatku...
berilah die petunjuk dan hidayah mu..
andai itu jodoh yg engkau tetapkan untuk dia..
maka permudahkanlah urusan mereka..
andai lelaki itu bukan untuknya,,,aku mohon kepadaMU ya RABBI..
jauhkanlah mereka..amin

berdosa ke klau aku doakan mcm tu..aku bukan nak halang kebahagian yg die..tp aku cuma takut...aku takut...
ya ALLAH...

dah la aku x taw nak cakap pe lagi..
yg aku taw..
aku sayangkan kawan2 aku mcm aku sayangkan nyawa aku...

p/s :-)
alhamdulilah, pagi tadi kwn aku selamatkan melahirkan anak lelaki...tp aku x taw nak ckp apa dah..
anak yg tiada ber BIN...kwn baik aku tu..dari kecik sampai besor x pernah berenggang...tp ini balasan die kat aku..aku dapat berita pon dari SARA..ktorg ber3 mmg rapat sangat2 dari kecik...
mak bapak die pon dah x anggap mcm anak...cuba korunk fikir apa perasaan aku..kwn baik aku tu..kwn baik yg aku sayang mcm nyawa aku sendiri..tp ini balasan die kat aku..aku malu..aku malu nak ngaku die kawan..mak bapak die pon x bg taw kat aku pasal berita nie..depa MALU ngan aku..sehingga hari ni depa engat aku x taw..walhal aku dah taw..tp aku g lepak umah depa mcm x de pa pe jer...tiap kali aku tgk bonda ngan ayahanda...balik tu mesti aku nangis..aku sebenarnya x kuat pon nak hadapi kenyataan nie...

YA ALLAH berikan hambaMU ini kekuatan fizkal dan mental...


aku sebak smpai x taw nak kuar statement apa dah..
nnt aku update lagi..

Wednesday, 1 August 2012

pose..pose..pose


assalamualaikum w.b.t
setelah diperkenankan oleh duli2 yg maha mulia..dengan ini aku ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam di dunia ni..moga ramadhan kali ni adalah ramadhan yg terindah dan di manfaatkan sebaik mungkin..amin :-)

gedikss je aku nie..walhal dah ramadhan yg ke 12 baru nak ucap..pigirahhhh...
bulan pose ni aku dok melepek (bertenang) je kat umah..tdow..tdow..tdow..hahaha
smpai mak aku ckp "x guna adik pose klau tdow je koje nyer" hahahaha...
korunk taw..first day puasa aku penuhi aktiviti dgn tdow..tdow..tdow..hahahaha...mybe org cakap culture shock kot..
but next day nyer x de la aku tdow sngat...wktu tu badan dan otak aku dah bleh trima kejutan budaya tu..hahahah...

bila aku pose nie...aku ni kuat ngidam (dah macam pregnant plak)..setiap hari mesti kkak aku akan masak apa yg aku nak mkn..hehehehe...
gulai lemak, gulai kari..asam pedas, sup...hahahaha...
p/s: kejam x aku suh kkak aku masak?? klau aku masak nnt takot terlampau sedap plak nnt susah ler..

minggu lepas aku aku ada wat puding yg sangat2 aku suka...iaitu..jeng..jeng..jeng..jeng...
PUDING KARAMEL..aku sangat2 giler ngan puding karamel nie..gilerrr klau dapat sanggup x mkn nasik :-)
tp nasib aku agak x berapa nak baik sngat laa..hahaha...
cuba korunk teka jadi ke idak??hurmmmmmmm MALU aku nak cakap:-(

secara am nyer puding aku x brape nak jadi..salah aku masa nak kuar kan puding dr loyang tu..puding tu pecah..huwaaaaaa...sedih giler....
tp rasa die not bad..sedap :-)

datin lijah @ mommy cakap..
"x pe, first try..rupa x de..tp rasa ada"...aku taw tu ayat nak sedapkan hati aku jer..:-(
tp jgn x caya puding aku habis kena mkn erkkk bukan di tong sampahh tempat nyer..yes..yes..yes...(alhamdulilah)
bentuk puding karamel ni la yg aku idamkan...huhuhu
p/s: ni puding karamel yg kwn aku buat..cantik:-)
jeles nyah!!!!

jgn risau laaa..aku akan buat lagi puding ni sampai 101% menjadi sprti yg di impikan!!!!!
just wait and see dear :-)

next:
aku gak de wat macaroni ( selera omputih plak)...caya laaa....
pon x perfect gak :-(
aku kurang letak cheese..so, tak brape kaw sngat la..but overall sedap...macaroni tu aku masuk microvawe...ni aku nak try yg goreng plak..x taw la apa jadi...harap2 menjadi lerrr..insyaALLAH...

skrang ni aku ngah survey2 cara2 nak wat TART TELUR..hahahah...tp tu cam complicated sngat...
ada x pack yg ready mix nyer??? tinggal nak bancuh ngan bakar jer..hehehehe...
and lastly aku nak wat CHEESE CAKE...tp kat cni susah nak cari cheese yg power..maklum le kawasan kampung :-) hehehe...

tema raya????hahahaha
p/s: poyo la..pose bru 12 hari dah pikir baju raya...hahahaha...yg pasti baju raya aku x tempah laa..beli siap jer..tu pon klau de org nak sponser ler..harap aku nak beli mmg x de $$$ ler jwb nyer...

Dengar lah wahai rakyat jelata..tahun ni aku tekad nak beli baju raya warna PINK

hahaha...semua org taw yg aku ni KURENG ckit ngan pink kaler..so, tahun ni aku akan cuba sedaya upaya aku nak beli baju raya warna pink..
p/s: doa-doakan baju wrna pink nnt semua dah abis dijual..hahahaha...

kuih raya:
x taw la datin lijah ni nyer prancangan cam mana..klau die kata nak wat kuih raya, aku follow je laaa..klau die kata kuih tunjuk, so aku pon tunjuk je laa..hehehehe...

ok laa..aku nak pi tgk CSI MIAMI nie..nnt aku hapdate lagi...
take care dan selamat menjalani ibadah puasa :-)