Monday, 18 November 2013

~aku dan ENGLISH~

assalamualaikum w.b.t...
aku mula terasa penat pegang status sebagai seorang PELAJAR...
semangat tu makin lama, makin hilang...
biasa terjadi dihujung sem bila aku semakin stress..hehehehe
KEEP CALM AND STAY FOCUS

ok, fokus pd tajuk entry...
class aku de presentation...but my lect nak in ENGLISH..bcoz we have international student..
KOREAN maa...aku? so far x de problem pon sama ade in ENGLISH or MALAY...
(pssst..nmpk x kebelagakkan nya disitu) hehehe...

bkn nak kate aku baguih or hebat..tp klau fikir positif, ianya memang banyak membantu diri aku...klau org laen aku x taw laa...
first klau presentation dlm english ni..banyak vocab baru yg aku pelajari...then, aku akan amik buku kecik @ buku kamus giler2 aku...cbb aku taw, klau nak lekat ilmu tu kite bukan kne hafal, malah kne tulis pas tu double reading..btol x?
second, presentation dlm bi ajaq aku tuk lebih confident..walaupon sebenaq nya dalam hati tu takut nak mampus..hehehe..nak atau x nak, aku kne confidentkan diri aku..baru benda tu easy like A,B and C...

lastly..pengalaman present dalam BI..bila dah de pengalaman present dlm BI..sekurang2 nya die membantu aku di masa hadapan..amik pengalaman..elehhh klau kome nak taw..org yg dgr kome nyer present pon bkn pandai BI..bagi aku..x kira la klau de kesalahan tatabahasa..mcm pengunaan past, present or perfect tense tu...tibai je semua tu..as long as org faham kome sampaikan apa...
sebab aku bukan anak orang putih..aku anak melayu jati..mesti ade le kekurangnya disitu...but at least i try my best...

bila aku tengok kwn aku present dlm BI..aku sngat kagum..bkn sbb vocab or die pandai ckp BI..tp sebab effort die nak ckp BI (wlaupon sebenaqnya terpaksa kne present dlm BI)...kwn aku tu dtg dr negeri pantai timur..x dinafikan kwn aku tu de mslh dlm BI..even utk simple word die x bleh nak sebut ngan betul..tp tu bukan mslh nyer..tp effort die nk cuba dan cuba..even ktorg terpaksa btulkan sebutan, tp die x penah mengalah..pas die ckp BI, die translate in BM..takot ktorg x faham pe yg die cuba smpaikan dlm BI td..wlaupon BI die super dooper trouble..tp aku kagum la...dan ktorg sbgai classmate, cuba utk tolong die..bg attention..support die..then last tepuk tangan...nmpk kepuasan terpamer kat muka die..see :-)
sahabat saling menguatkan

aku pon BI BROKEN gak..malah lagi teruk dari kome semua...tp aku rasa mcm nak share pe yg aku buat dlm nak improvekan aku nyer BI...klau tanye muet band berape..memang aku akan jawab BEN 10 laa..hehehe
ke laut taw dak..kihkihkih...

start zaman poli, aku suka g library tuk tggu next class..maklum ler malas nak balik umah sewa..aipsss bukan tdow laa..tp membaca...first aku akan amik newpaper BM ngan BI..klau yg BI tu aku x de la baca abis..aku selak2 then klau de topik yg aku suka..aku baca...membaca mungkin aku laju..tp memahami nyer mungkin aku lambat mcms siput sedut kan..but don't wory..kat library belambak kamus kan??hehehe...
pas tu pandangan org lain x yah citer..mcm2 pandangan aku dapat..tp lantak le deme..

pas tu aku suka baca reader digest (btol ke aku eja ni)...kecik dan mudah utk dibawa...dan bahasa yg digunakan pon mdah jer..senang nak faham la...ni pon aku baca kat library..nak beli x mampu (kedekut)  :-)
aku rasa harga nyer dlm 10 enget kan...

paling syok kkak aku de bnyk koleksi novel BI..tp sumpah klau aku baca mesti x kan abis..sebab otak aku akan bercelaru cbb bahasa yg digunakan sumpah aku x faham...hehehe..last2 aku fed up..hehehehe
(nmpk x kemalasan aku disitu..hehehe)
 tp de gak kkak aku beli buku yg author nyer penulis malaysia..so, aku brani la nak baca..hehehe..
malay vs malay...hehehehe...
then kkak aku de kamus elektronik..so, lg mudah kan...aku setakat pinjam kamus tu je la yg mampu :-)

dengar lagu org putih...membantu taw...tp aku x de la gile nak dgr radio org putih..ni roomate aku suka pasang radio FLY FM..so, aku pon akan dgr sekali la..then pas aku dgor lagu, aku suka..then aku akan searh u tube nak tgk lirik lagu..pas tu aku mula nak faham lagu tu pasal pe...jujur nyer aku x brape berkenan sngat ngan lagu BI zaman skrang..aku prefer zaman dolu-dolu..time weslife, nsyn, mariah carey, whitney, celion dion dan mcm2 lg la...hehehehe...

last, try to speak...jgn malu2 boh..aku rajin speaking ngan lect..tp bkn fully la..mix kan malay ngan BI..dan sometimes, lect aku akan btolkan vocab aku..hehehehe..malu tu memang x terkata..tp mula2 jer..sebab lect pon fhm...learning process :-)..aku taw memula kawan2 pandang pelik ngan pandangan mengata..
bajet hebat..bajet bagus...tp mula2 jer..org memang x leh tgk kita lebih ckit...lama2 mulut deme tu tutup sendiri..yg penting i got something new kan...

so far, BI aku dh bnyk improve..wlaupon x smpai tahap expert..tp boleh la takat nk broken2 tu aku boleh jalan laa...hihihi...drpd aku masih di takuk yg lama..at least aku try..try..try...

dalam dunia ni x de bende yg senang..even nak mkn pon susah..kne bukak mulut..kne kunyah..kne telan..susah pe :-)
hihihi....
ok la...aku sebenaqnya sakit kepala..tp tuk reason pe, aku pon x taw...tetiba kepala aku berdenyut2 2x ganda...hihihi...bnyk berfikir kot..copsss mybe bnyk tdow kot..hihihihi...

ok  laaa nnt aku hadpate lg..see u later..take care :-)



Friday, 15 November 2013

~aku dan wedding~

assalamualaikum w.b.t
pe kabor kome smua..hehehe..
kali ni aku dtg dgn tajuk wedding idaman aku...
adakah mcm nie?
ini ker?

mungkinkah ini

ade le suka tu ckit2 mcm nie...simple

mungkin kne kawen ngan anak dato dulu kot bru dpt mcm nie..hehehe


sebenaq nya x de pon wedding idaman aku...lama lg nak pikir pasal benda nie..karut jer smua nie..hehehe...
but pe yg aku bleh ckp..aku just nak yg simple..x yah pelamin pon x pe...yg penting wajib nyer dlu..hahaha..
lg pon nak elakkan pembaziran walaupon pada dasarnya aku mampu...
elakkan lagha supaya lebih barakah :-)

haaaa nampak x betapa aku ni sopan santun.....kau ade?hehehehe...
one of my friend dh selamat diijabkabulkan..masa cuti sem...benda x dijangka kate nyer..hehehe...(bohong!!!!)
majlisnye lg sebulan..engat nak pi..tp jauh..SABAH mari :-)

dear mimi :-)
tahniah yunk...moga ikatan ini kekak until jannah..
be a good wife dear...

p/s: aku dak caya kau sudah nikah mimi..hehehe...

bubye...

Sunday, 10 November 2013

~wedding~

assalamualaikum w.b.t
holaa..holaaa semua....aku de benda nak bgtaw...hehehehe
CUTI MID SEM DAH TAMAT
welcome back to tg.malim tercinta..OMG :-)
aku pulang dengan asimen x ciap..ngan report dah ke laut..hahahaha
kau ade mcm aku?hehehehe...
ok masa cuti sem ari tu..one of my bestie dah selamat menjadi seorang PUAN..hahahaha
TAHNIAH..TAHNIAH..TAHNIAH

UMI NURUL FARAHIN BT RAMAN YUSOF...

aku panggil die umi jer..umi ni aku kenal masa aku praktikal masa poli dulu..tp die memang super duper sangat baik..aku susah, die banyak sangat tolong...kami memang mcm kembaq...sampai family die pon aku kenai..smpai abg ipaq die pon dah mcm kawan aku..mak die tu dah macam mak aku jer :-)

p/s: memang stail aku klau kawan, wajib kawan ngan parent..baru la persahabatan aku tu kekal ngan utuh..hehehehe


tp so sori la umi..janji nyer aku de masa dia akad nikah lepas asar pada jumaat 1/11/2013..tp tuhan lagi mengetahui..AKU DEMAM :-)
hari sabtu plak, aku gagah gak drive sorang2 pi umah die..hehehe
berair2 mata aku masa bwk kete..ngan jalan jem, org konvoi basikal laa..mcm2 hal atas jalan raya tu..
alhamdulilah aku selamat sampai :-)
then terus pi bilik pengantin...ohhh myy gucciii :-)
umi tersangat ohsem...sangat santek nyah!!!!
tp mulut die tetap membebel x tentu kira sebab aku lambat...hehehehe...
then aku teman die g photoshoot kat luaq...klau ikot hati mmg nak balik sbb x larat sngat :-)
tp kang umi kejor aku ngan kasut plak..hehehehe
malam tu aku stay smpai potong kek ngan bukak hadiah...pas tu engat nak balik..
tp aku x sampai hati bile mak die pon ckp rindu kat aku kan..hehehehe..biasa laa...
mak die ckp nasib baik anak die baru form 5..klau dak, lama dah aku ni jadi menantu..kihkihkih...
ohh bakal mak mentua ku...hihihihi...
tp aku x stay kat umah die..aku malu laa..umi dah kawen, x kan aku nak menempel plak ngan die kan..hehehehe
so, aku tdow umh kawan aku (kak chiq)..then esok nyer aku pi menghantar pengantin kat umah lelaki plak..hehehehe
umi make up kat butik kak shitah (kkak angkat aku tu)..hehehehe
kak shitah bising sbb aku lambat..janji nak dtg awal..die nak make up aku..hehehehe...
mcm biasa aku akan ckp NO WAY!!!!!
pas mkn, tgkap gambaq..aku pon pulang ke umah..sumpah aku sebak...sebak aku rasa mcm KEHILANGAN seorang kawan yg sangat baik..huhuhuhu
sedih sbb pas ni kami dah x leh mcm dulu lg..walaupon die ckp die still mcm dulu..tp aku faham...suami didahulukan..tu kan memang fakta..aku dah jatuh no 2..hehehehe...jeles nyah!!!!

ok la..layan gmbr mana yg sempat aku snap :-)


masa umi bertunang :-)


tahniah PUAN UMI NURUL FARAHIN..
alhamdulilah :-)



girls generation :-)
kak ina, rini, syerah, umi, kak yong ngan alang



mcm sweettt jer..mcm sweet jer..hehehehe

moga berbahagia dan berkekalan hingga ke jannah :-)


walaupon panas...tp scene die memang sngat santek...hehehe
hijau vs putih..OHSEMMMM gler :-)

hijau tetap dihatiku...hehehehe
malam potong kek ngan bukak hadiah...



so, that all pic yg aku de...masa tandang umah pengantin lelaki..diorg tema purple putih..hehehehe..ohsemmm gak kaler tu...hehehehe..so sory la kamera aku memory full..so, x de pic masa kat umah lelaki..hehehehe.

santekkkk kan...aku sangat suka !!!!!

pic amik kat fb umi..hehehe

dear umi...
tahniah for your big day umi...MAY ALLAH give barakah for ur journey...i'm hepy for u dear :-)
be a good duaghter, wife and coming soon mama....
moga persahabatan kita akan kekal smpai syurga...maafkan klau de salah dan silap..
TAHNIAH umi....


mcm biasa lahhh..aku pasti akan di hujani dengan soklan "kau bila lagi"...that y aku slalu stress klau g wedding kwn..hehehehe..
even kak ina ngan kak yong pon sibuk menempel..ayoyoyo...akak ku sekalian...hehehehehe
x pe insyaALLAH de jodoh aku nnt ngan anak tok imam...klau nak up sikit..jodoh ngan imam muda..hehehehe...
ok laa malas nak melalut...
aku nak kawen bila aku habis belajaq..so, aku de 2 tahun lg nak memikirkan nyer...lama lg tu..rilekss laaaa...hehehehe...
sapa rassa nak kawen ngan aku..ade 2 taun lg kome nak kumpul duit...tp jgn risau aku x nak wat grand or wedding of the year...so, jumpa kat next entry dengan topik.."majlis perkahwinan idaman aku"..hahahaha
kau ade???hehehehe
k tatatatatata..lap uolsss :-)

p/s: gmbar aku memang x de laa...hehehehe..cbb muka aku memang burn..maklum ler baru balik dr main netball OPEN USM...hehehehe..aku dah macam anak negro :-)