Tuesday, 27 May 2014

~sELamAt hAri Lahir~

Assalamualaikum w.b.t

syukur ke Ilahi, aku masih lagi diberi peluang untuk menghirup udaranya..
masih lagi diberi ruang untuk bertaubat dan memperbaiki diri...

selamat hari lahir untuk aku yang ke 24 :-)
wahhhh dah 24 erk aku ni..mcm x caya jer laa..hahahaha...
ase cam sweet 18 jer..kihkihkih (ngarut jer...)

alhamdulilah, dah 24 tahun aku hidup..dah banyak dosa yang aku buat (huhuhu)
nampak x kejahilan aku kat sini :-(
aku masih mencari jalan untuk memperbaiki diri aku yang banyak khilaf ni..doakan hati aku ini tetap beristiqamah..amin :-)
moga diberi kekuatan fizikal dan mental tuk aku hadapi semua ini...amin :-)

come, aku citer pasal besday aku..hihihi (xcited nyah!!!!)
besday aku jatuh hari sabtu (24 mei)...
hari rabu aku dah dapat first wish...
time kasih "kak sue"..walaupon blom lg tarikh nyer..

hari khamis kul 3 pagi, housemate aku masuk bilik nyanyi lagu besday..time tu aku ngah tdow..aku x layan pon (sambil tarik selimut)..dlm otak aku yang mamai + bengong ni pon ckp..
" asal la wahida ni memekak x tentu kira"...aku terus smbung tdow...

" u sori, i memang penat sngat smpai x layan u..sian u nyanyi sorang2"..trully sori dear :-(
diorang kasi aku..taraaaaaa



aku dapat frame gambar ngan mug :-)
aku de bgtaw kat roomate aku tu aku nak mug..x sangka die belikan mug

p/s: harga tu tolak tepi erk...

frame gambar tu mybe sebab housemate aku tu dah nak g praktikal..so, pas ni meme x jumpa la..die balik U, ktorg plak g praktikal..jgn risau, aku akan penuh kan frame ni ngan gambar2 ohsemmm kita..hehehehe...
terima kasih kat wahida ngan aqilah atas hadiah dan doa kalian..hanya ALLAH yang dapat membalasnya..

friendship until jannah




so hari jumaat pagi dlm kul 1 pagi aku dapat " besday song" dari seorang ENCIK ni...opssss, jgn salah sangka erk...actually ENCIK ni kawan wahida..diorang slalu sangat what's up...then wahida ckp besday aku..terus die nyanyi lagu besday...terima kasih ENCIK untuk song dan doa tu..thanks gak untuk lagu-lagu lain yang encik nyanyi kan untuk saya...insyaALLAH suatu hari nanti de rezeki kita jumpa, hangout sama2..karoke sampai lebam erk..hohohoho....

hadiah hari lahir yang aku "cari sendiri"..hahahaha....
layan la gambar :-)
aipsss, dimana aku ini???

guard yang tekun merakam :-)
alhamdulilah, hebat ciptaan ALLAH tu tiada sapa yg dapat tandingi


sibuk menangkap gambar...hehehehe
dimanakah aku???

ALLAHUAKBAR..tanda kebesaran NYA...
aipsss, sibuk je kepala sapa nie...hehehehe

isteri mithali wat breakfast tuk incik somi..
aku?? tggu masa nak mkn jer..kihkihkih
get ready nak turun dah..
aku dikelilingi oleh mereka yg sngat sporting dan friendly
THANK GOD
girl generation

slow-slow erk takot jatuh....

so, aku dimana tu???
aku "menghadirkan" diri aku kat bukit broga...first time aku nak panjat nie...hehehehe
aku sangat excited walaupon sebenaqnya aku masih lagi dikategorikan sebagai "tidak sihat" selepas balik dari final outing rafting kat gopeng...
p/s: pengalaman pahit smpai masuk hospital dibuatnya..hahahaha, but don't worry..aku penat je tu...

kami start naik kul 1.30 pagi...masa tu aku dah heppy besday laaa..hihihihi
aku naik sebab nak tengok HUJAN METEOR...mungkin aku xcited sangat smpai x rasa pon penat nyer...hehehehe
tp nak sampai puncak tu 5 kali gak berenti cbb ada akak tu rasa x sihat..pening + nak muntah...
maybe sebab faktor gelap kot..iye la hanya berpandukan cahaya lampu torchligh jer...memang mencabar taw..tp aku suka..
sampai je kat atas, baru aku rasa cam LUTUT nak tercabut...lenguh bohhhh!!!!!
kami pon bentang flysheet tuk duduk dan sleep..hahahaha
sejuk pun mula la terasa, sweater aku x lut sejuk btol laa..nasib baik la incik somi akk tu sudi pinjamkan selimut..hahahaha...
siap de mkn2 lg..abang tu ckp die bawak "tauhu sumbat"..sekali tgk.."tauhu jer"..die ckp "sumbat" tertinggal kat umah..hahahaha..lawak giler ktorg smpai x engat dunia...mcm2 ada..roti, nasi goreng..paling syiokkk de "sushi aeon" lagi..hahahaha....
lepak nyer lepak kami pon nampak ANAK BULAN SABIT TUA (agensi angkasa negara)...
ya ALLAH cantik sangat smpai x terdiam aku dibuatnya...pas tu ktorg pon sambung mkn2 sambil ngumpat2...
then mata aku pon mcm dah x bleh nak tahan tuk zzzzzzzz.....hihihihi....
sempat la aku tgk meteor lalu..tp biasa je la x brape santek sangat...tp cepat sangat..bila kelip je mata tgk dah hilang....
last2 aku pon ter zzzzzzzzzz....
bangun2 tdow tgk dah nak siang, solat subuh dlu...
pastu incik somi akk tu pon tnjuk pic meteor lalu...
masa tu aku rasa RUGI,RUGI dan RUGI yang teramat sangat!!!!!...
sangat cantek..superrr doooperrr loooperrr cantik....ya ALLAH, aku rasa mcm nak rewind je masa kalau boleh!!!!
tp x pe la, at least aku sempat gak la tgk METEOR tu lalu walaupon biasa2 jer....
then, tgk matahari terbit..pastu ready tuk turun bawah...

turun??? memang menguji iman..sampai je kat bawah..tetiba aku dengar lutut aku kuarkan bunyi...
ayoyoyo minachi mcm mana nie...hahahaha....
sakit bohhh lutut aku...
g breakfast pas tu balik tg malim naik KTM..sampai tg malim aku naik bilik tukaq beg pas tu rempit vrooomm vrooommm balik kg halaman yang tercinta...hahahaha

so far sampai hari ini..inilah hadiah besday yang aku rasa lain dari yang lain...
Alhamdulilah aku puas hati dengan semua ini...terima kasih ALLAH...

p/s: next destination 13,14 dan 15 JUN 2014 (area kedah)
just wait and see...so, aku kne start cari fitness ni..hehehehehe


opsss, aku ada belikan hadiah hari lahir untuk diri aku sendiri...
dah lama aku nak..taraaaaaaa



ok laa...uolsss, take care:-)
keep calm and stay fokus on final exam..kihkihkih





Sunday, 25 May 2014

~bAby~

assalamualaikum w.b.t :-)
final exam semakin menunjukkan muka nyer yg x brape nak chomey tu..
dan aku, semakin aktif ber FB vs BERLAGHA..kau ada??
hahahaha
ok, entri aku kali ni nak cerita pasal BABY...
ehhh asal nak citer pasal baby ni walhal x kawen lg nie..oh my guccccciiiiii :-)

alkisahnya pun bermula..acececeh..
aku balik kg tercinta naik moto vs rempit vrooommmm vroommmm...
(mamat askar siap lambai2 atas lori..hehehehe)
then aku balik ke tanjung malim tersayang dgn tumpang kawan...
opsss, die dah kawen erk..die ajak balik skali..klau ikot aku nak rempit je..
susah nak gerak klau x de moto ni..patah kaki...tp aku layan jer, sbb ujung minggu ni aku balik tumpang kkak aku @ mak ngah balik kg sempena cuti skolah..hehehehe

let call my kawan tu as " M"...
die start kawen masa sem 4..kiranya dah nak dekat 2 tahun die berumah tangga...
mcm mana die kawen tu biarlah rahsia..tp aku bangga sebab die sanggup bekorban untuk keluarga dan kakak die..aku sebenaq nya pon terkejut sbb die sudi share ' feeling' die kat aku..ohhh my englishhh :-)

memula M kawen, die memang de amik suntikan..suntikan untuk pe tu aku "konfius" sat..sebab die pon x prepare utk hadapi semua nie...die x taw cara nak selesaikan semua nie..kalau "itu" terjadi mcm mana ngan studi die...die ada cita2 yang perlu dicapai dahulu..tapi sekarang M dah de kat sem 8...dan die pon dah stop amik suntikan dan ubat...
alhamdulilah, hati die pon dah merindui tangisan seorang anak :-)
tp mcm yang die ckp..tak ada rezeki lg..dan dia sangat "terasa" bila kawan2 yang baru kawen dah de "isi"..die sangat sensitif vs sedih...bkn die tak nak, tp ALLAH x bagi rezeki lagi...

aku:
aku syukur sangat sbb ALLAH bg perasaan rindukan tangisan baby kat die...bila M citer tu aku plak seolah2 taching (sob,sob,sob) dibuatnya..hahahaha..aku percaya semua wanita yang bergelar isteri ingin menghapdate kan status mereka sebagai seorang "IBU"..semua mahukan itu..aku???
nak..nak..nak..tp bukan sekarang laa..kawen pon idak lagi..hehehehe
kkak aku @ mak uda pon rezeki lambat..pas 2 tahun kawen baru ada rezeki..usaha dan tawakal tu je doanya..jangan terdesak sangat..sbb kekadang klau kita terdesak vs nak sesangat ni slalu nyer x dapat..hahahaha

dear M :
ALLAH tu mungkin taw ko x ready lg kot nak jadi ibu..x pe, kkak ngan adik kan de..buat pengubat kerinduaan...teruskan berusaha, berdoa..pastu baru tawakal erk..jangan sensitif sangat..keep calm...
insyaALLAH, rezeki ALLAH tu pasti..fokus pada studi tu..cepat2 abiskan thesis pastu g honeymoon erk..hahaha (opssss, over sudah..hihihi )

kepada isteri-isteri diluar sana yang mendambakan gelaran "ibu, mak, mama, umi and bla,bla,bla"..
insyaALLAH, rezeki tu ada..bezanya cepat dan lambat..keep calm :-)
doa banyak2...usaha tangga kejayaan..mcm2 jalan de..tradisional vs modern...tp pastikan semua semuanya adalah selamat dan terkawal dan dibuktikan @ diluluskan oleh mereka yang pakar :-)

aku doakan semua orang peluang untuk menjadi seorang ibu..amin :-)

p/s: ehhh tetiba mood nak kawen plak..aiseymennnnn :-)


 comey kan..hihihi..ase cam nak picit2 je hidung tu..kihkihkih :-)

tahniah kepada sahabat aku
PUAN NURHAYATI BT SAIDIN sebab selamat melahirkan baby gegurls..
jeles nyah taw..ko dah sepasang dah anak..aku ni???
anak tekak jer ada..tp x pe..alhamdulilah...
best nyer anak sama tarikh lahir ngan mak..
selamat hari lahir puan hayati + baby gegurl
aku masih menanti nama baby gegurl tu..harap2 de la iras2 nama aku..kihkihkih..berangan lebih...

ok daaa....
nnt aku naik entri "hadiah hari lahir aku"..
ohsemmm sangat...
k tataaaa

Wednesday, 7 May 2014

~bukan senang~

assalamualaikum...
apa khabarin kamu yg sedang membaca nukilan aku nie...harap sihat dan sentiasa sihat :-)
aku?? chat alhamdulilah..tp ada ulser kat dlm mulut aku..pedih boh :-(
x selera nak mkn..
(ngecek lebih, padahal siap mkn x engat dunia!!!
sem ni aku masih lg ke sekolah..sekolah dan aku??? insyaALLAH suatu hari nnt kami akan jadi sahabat karib..amin :-)
aku dan kawan2 seperjuangan ke SK TG MALIM untuk sesi mengajar..aku ok jer, sbb aku dah biasa ngan dak2 sekolah ni...(nmpk x ayat blagak)..hehehehe...

tp biasa la, bukan semua pengalaman itu sama..kami telah diberikan tugasan untuk mengajar PJ..megikut perancangan, hanya 1 kelas shja..but last minutes lect suh ajaq lagi 1 kelas...
but we are very xcited to do it...love it :-)

kami dipecahkan kepada 5 kumpulan @ aktiviti...
group aku buat LOMPAT JAUH..hahaha..x pe, aku dlu pon atlet lompat jauh..pengalaman lepas boleh dikaitkan dengan pengajaran kini..amboiii mak jemah ayat nak power :-)

kelas pertama yang diajar adalah kelas hadapan..kiranya pelajar yg pandai + bijak...alhamdulilah, pelajar boleh mendengar arahan dengan baik..sesi p&p pon berjalan lancar...semua have fun dan dapat melakukan aktiviti dengan baik..moga ilmu yg disampaikan sedikit sebanyak membantu mereka..amin :-)

kelas kedua..yuhuuuuu..kelas kedua....
kelas ini dtg nya dari kelas belakang..x silap aku kelas paling belakang..darjah 5 gak...
apa??? kelas belakang..masyaALLAH, dugaan dan cabaran bermulanya disini...
ketika ini kami semua diuji dengan kesabaran...aduh!!!! kesabaran dimanakah kalian smua...plezzz
semua dah berpeluh-peluh..but alhamdulilah, ktorg bleh handle tp masih BANYAK dan BANYAK yg perlu dipelajari dan diperbaiki....

tiba sesi untuk aku mengajar...hahahaha..tetiba lect ni bleh plak observe kat tempat aku..shuhhhhhh, pi la kat group org lain...aku ajar seperti mana yg biasa aku lakukan..biasa ker???hehehehe...
alhamdulilah, aku dapat mengajar ngan baik...tp yg x bleh tahan aku telah dipuji oleh lect..
kembang kempis hidung mak jemah kau..nasib baik seluar x koyak jer...hohohoo...

alhamdulilah..alhamdulilah...pas pengalaman mengajaq ni..makin membuak - buak hati mahu menjadi seorang pendidik..insyaALLAH..

YA ALLAH, PERMUDAHKAN URUSAN HAMBAMU INI MENJADI SEORANG PENDIDIK..amin :-)

so, sekarang aku tengah memantapkan ilmu konten aku..aku nak jd seorang pendidik yang multiknowledge..aku x nak jadi pendidik yang tahu maen netball jer..aku nak jadi bila sebut sukan apa pun, aku taw how to play or train and their rules...skrang aku ngah study pasal basketball...
ohhhh MICHEAL JORDAN, dia memang fantastic and ohhhsemmmm...

alhamdulilah, pasukan netball sekolah kkak aku @ alang jadi Johan peringkat zon dan daerah..
now, depa ngah prepared tuk  maen peringkat negeri...memang la bkn aku yg melatih, tp sedikit sebanyak aku membantu kkak aku...adalah satu kepuasan bagi aku bila kkak dan cikgu skolah kkak aku ucap terima kasih sbb tlong mengajar dan berkongsi taktikal untuk bermain..


ok la, sila abaikan pe yg aku merepek2 ni..hahahaha....
uolsss take care dan jgn lupa minum air masak bnyk2 taw..cuaca x menentu skrang nie..tatattatata

aku akan ke MSN kat bahagian psikologi untuk menimba ilmu gi mana mahu melatih psikologi kita agar kekal di tahap optimum @ baik..x sabar nyah taw!!!
k tatatatatata...

~MogA iaNya mEnjAdi kEnyatAan~

assalamualaikum...
sejak akhir-akhir ni rajin plak aku mencontengkan arang kat blog nie...slalu nyer kekangan masa tu ada saje...(ayat lebih)...
alhamdulilah, aku chat..cuma kekadang badan ni nak bermanja-manja..kejap panas, kejap sejuk..kejap aku wat x taw..kejap aku rajin mkn ubat, kejap aku sapu minyak cap kapak..kejap aku pejam je mata nie...aduhhhh, berapa bnyk KEJAP la oiiiii....

org kata doa-doa org tua ni dimakbulkan..aikkk, abis doa aku x dimakbulkan ker??
(berangan sat muda lg!!!)..ok sila abaikan statement tu...

ok, aku ada seorang lect ni..nama glamor DR SAN..nama manja PAPA SAN..nampak x kegedikkan aku tu???
x silap aku (mengikut pengiraan la) dia selalu tanya aku...

" awak penah jadi cikgu ke sebelum ni bibi?"...dan jawapan aku masih lagi sama
 " x penah lg la DR, tp saya suka mengajar"...hihihihi...

memula dia tanya kat aku..masa kami g sekolah SK TG MALIM..ada makroteaching :-)
pas tu dia ulang lagi masa ari selasa, time kuliah..
group aku wat presentation...time group aku nak present...
lagi skali dalam kelas dia bertanya soalan yang sama..malu aku dibuatnya..
PAPA SAN, jgn tnye di tempat umum, saya malu...tapi kali ini dia UP ckit..
"i think u are born to be a teacher"..aku just bleh BIG SMILE :-)
x kan nak riak x tentu kira kan...tp dalam hati dah GOYANG INUL KUASA 18....

then lagi sekali td pas kelas DR, aku jumpa DR san..bincang asimen :-)
(nmpk x gaya nak wat sibuk mcm best student!!!!)
kali ni dia masih lg tnya soalan yang sama

" awak penah jadi cikgu ke sebelum ni bibi, saya rasa saya dah tanya awak banyak kali kan soalan ni?"

dalam hati aku " sedaq pon, engatkan faktor usia td..hahahaha"...
jawapan aku masih sama.." x penah Dr"...

"saya percaya awak boleh menjadi guru yang baik, awak ada chemistry..semangat dan aura untuk jadi seorang pendidik..pe cita-cita2 awak bibi"

" saya nak jadi seorang pensyarah Dr, insyaALLAH"

" good luck, u can do it, i can see it in you"

dear DR SAN...
terima kasih Dr tuk kata-kata yang bisa menaikkan semangat saya...maklum ler, dah ujung2 sem ni, semangat nak blajaq tu semakin menurun..moga doa dari DR tu dimakbulkan...terima kasih atas teguran dan perkongsian ilmu Dr..saya doakan Dr bahagia...insyaALLAH, saya akan berusaha sehabis daya untuk menjadi seorang pendidik agar dapat mendidik anak bangsa supaya terus maju kehadapan...terima kasih Dr :-)

aku percaya, kalau dah DITAKDIRKAN aku menjadi seorang pendidik...aku terima (alhamdulilah)
tp jika tidak ditakdirkan aku menjadi seorang pendidik..aku terima seadanya..
mungkin aku dilahirkan untuk mendidik gak, tp pada skop @ cara yang lain....

notakakiku:
aku percaya ada dikalangan kawan2 yang pandang serong vs mata kelip2 sambil mulut kumat kamit membaca mungkin jampi ataupun berzikir...tp as usually, i don't care..maybe this time masa aku "kenyang" ngan pujian..moga aku x terlena di makan pujian...amin :-)
next time masa aku plak kebulur ngan pujian, u want pujian, then work hard..show to them u deserved to get pujian...jgn ikut stail aku, aku wat keje semua last minute..hahahaha...

ok la uolsss, take care..nite :-)